Slik kommer du deg helskinnet gjennom eksamen

Enten du skal vise hva du er god for i tre timer, levere inn mappe eller ha hjemmeeksamen i et par uker, er det noen tips som kan være smart å ta med seg.

Før eksamen

 1. Dersom du ser for deg at du lykkes, er det mye større sjanser for at du faktisk får det til. Det er ikke uten grunn at toppidrettsutøvere gjør det som kalles ”å trene mentalt”. Hvis du ”programmerer inn” at du ikke kommer til å få det til, er det mer sannsynlig at hodet og følelsene dine følger dette programmet. Og det vil du vel ikke?
 2. Ligg unna alkohol, sov mye, tren, spis antioksidanter og alt det der som foreldrene dine ville sagt. (Jeg forutsetter at du faktisk HAR lest pensum …)


Under eksamen

 1. PUST inn dypt når du får oppgaven. Hjernen trenger masse oksygen.
 2. Etter at oppgavene er delt ut, leser du én gang gjennom alle spørsmålene. Deretter tar du et kladdeark og noterer alt du kommer på. Gjerne fra pensum, men også alt mulig annet – nyheter, bøker, film og opplevelser. Ikke sensurer deg selv. Det du skriver trenger ikke å ha noe med oppgaven å gjøre! Målet er å få tømt ut alle tanker og ryddet. Deretter har du masse å ta av når du jobber deg nedover.
 3. Besvar de spørsmålene du har mest lyst til å besvare først. Men når du leverer eksamen, lønner det seg i føre inn i riktig rekkefølge, slik at sensor slipper å lete etter spørsmål 3. (Sure sensorer gir muligens lavere karakter, jeg bare nevner det.)
 4. Skriv så pent du klarer, hvis du må skrive for hånd. (Sure sensorer osv.)
 5. Legg inn skikkelige hvilepauser. Si inni deg: ”Dette går bra. Jeg er flink.” Tro det eller ei, det funker.
 6. Sats 100 prosent! Det er for lettvint i si at du ikke fikk det til fordi du ikke satset. Gi jernet.
 7. Selv spiser jeg konstant under eksamen, og gjerne masse usunt. Hvis sjokolade funker for deg, så kjør på! Med tygging kommer tankene.

Før du leverer

 1. Ta enda en pause. Gå ut. Pust inn dypt, slik at du får masse oksygen inn i hjernen. Tenk på at du snart er ferdig. Kjenn etter hvor glad du er for det.
 2. Gå inn og les gjennom besvarelsen din én gang til før du leverer og takker for deg. Har du husket å føre på studentnummeret ditt og antall sider?

Etter eksamen

Klapp deg selv på skulderen og gi deg selv en belønning! Fordi du fortjener det, som det heter i kosmetikkretser.

Lykke til!

Klem fra en tekstdoktor nær deg som har eksamen 19. mai! Er det mulig?

Skriv et svar