Ti tips til godt språk
Christine Calvert

Christine Calvert

Ti tips til godt språk

Det skal ikke så mye til før språket ditt blir bedre. Har du kontroll på disse ti tipsene, er du på god vei til å skrive klart og tydelig.

1.     Se for deg leseren din. Hva slags språk er det hun bruker? Hva er det hun foretrekker?

2.     Skriv som du snakker. Du kan alltid pusse på språket etterpå.

3.     Skriv korte setninger. Se om du kan erstatte en del av kommaene med punktum.

4.     Lær deg de viktigste kommareglene. Det er hjelp å få – både på sprakradet.no og korrekturavdelingen.no.

5.     Tren på «og» og «å». Du kan sette en setning i fortid for å teste om det skal være «og» eller «å». «De ble sittende og vente.» I fortid: «De satt og ventet.» «Hun liker å leke.» «Hun likte å leke.» Når «å leke» ikke endrer seg, vet du at «leke er i infinitiv og skal ha «å» foran seg.

6.     Ikke del ord som ikke skal deles. Som regel kan du høre om ord skal skrives i ett eller to ord. Klassiske eksempler på særskrivingsfeil er «ananas biter» og «lamme lår». «Biter» blir til et verb og «lamme» til et adjektiv hvis du deler ord feil.

7.     Bruk «de» og «dem» riktig. «De» er subjektsform, altså når «de» er subjekt i setningen. «De fikk ballen.» «Dem» er objektsform – «Jeg ga dem ballen.» I det siste eksemplet er det «Jeg» som er subjektet. Tenk på engelsk, «de» = «they», «dem» = «them».

8.     Slå opp ord du er usikker på, bruk naob.no eller en annen ordbok. Heter det slalom eller slålåm? Høytidelig eller høytidlig? Ordboka gir deg svaret.

9.     Les korrektur. Aller helst bør du få en annen til å lese korrektur for deg.

10.  Les høyt. Når du hører teksten din, merker du fort hvis noe ikke funker.