Tekstdoktor Christine Calvert er jurymedlem for NTBs språkpris. Foto: NTB
Christine Calvert

Christine Calvert

Skrivetips fra tekstdoktoren

Noen tips for å komme i gang  – og skrive bedre.

1. Tvangsskrive

Noen ganger er det vanskelig å komme i gang. Da setter du deg bare ned og tvangsskriver. Tving deg til å få noen ord ned på arket/skjermen. Når du senere titter på eller åpner dokumentet, er det mye mer takknemlig å begynne på den ordentlige skrivejobben når det finnes noen ord der. Her om dagen klarte jeg å skrive seks nye sider til ungdomsromanen min. Det er en fantastisk følelse. Og det ville aldri skjedd hvis ikke jeg hadde satt meg ned og SKREVET.

2. Sikt høyt

Det er bedre å «ta det helt ut» når du skriver, og heller fikse på teksten etterpå. La oss si at du har en skala fra én til ti og skal skrive en tekst. Skriver du til en tier, vil en kunde eller sjef ofte godta en syver. Skriver du til en femmer, ender du ofte opp på en firer.

Når jeg har holdt skrivekurs og tar en runde med deltakerne etterpå, er det ofte dette rådet de setter aller mest pris på .

3. Bry deg om leseren

Dette er kanskje den viktigste hemmeligheten bak en god, selgende tekst. Snakk til leseren på en ærlig og oppriktig måte. Forstå hva leseren er bekymret for, trenger, er opptatt av. Når du bryr deg om leseren, vil det skinne gjennom i teksten. Da blir du også troverdig.

4. Tro på «produktet»

Du må tro på at det du selger er bra – enten det er en produkt, en idé eller et forslag til prosjekt. Hvis du ikke kan selge et produkt fordi det ikke stemmer overens med dine verdier (eller fordi du ikke bryr deg), er det ofte bedre å la være. Det kan bety at typen produkt er feil (for eksempel en pelskåpe).

5. Bruk enkle setninger og ord

Skriv som om du forteller om et produkt til en god venn (helst en som passer til målgruppen din). Dette gjør at leseren føler seg «hjemme» når hun/han leser. I tillegg er det faktisk lettere for deg å skrive!

6. Bruk bilder i språket

Å bruke virkemidler i språket som gjør det lett for oss å danne et bilde inni hodene våre, er enormt virkningsfullt. Bruk metaforer ( Den blinde glassveranda – Herbjørg Wassmo) eller sammenlikninger («… kniven gled inn ganske lett, som i et ferskt brød» – fra Evas øye, Karin Fossum)

7. Tenk på rytmen

Varier setningslengden. «Rolige» tekster kan ha litt lengre setninger med flere komma. Setninger som flyter dovent av gårde, og gir en følelse av fred og fuglekvitter … eller irritasjon hvis du ikke liker slike lange setninger. «Kjappe» setninger er korte, med korte ord.

8. Bind setningene sammen

Start gjerne en setning med «overgangsord» som og, fordi, men. Selv om ikke «frøken» liker det, skaper det en naturlig flyt mellom setningene.

Du finner flere tips i boken min, Skriv så det selger. Du kan også kikke på onlinekurset mitt. Lykke til!

Klem fra Tekstdoktor Calvert 😀