Språkkurs for nettroll – grunnleggende nivå

For å nå frem med dine synspunkter i sosiale medier og i kommentarfeltene, er det lurt å kunne uttrykke deg på godt norsk. Dette kurset tar for seg en del enkle regler slik at dine synspunkter kommer tydelig frem for politikere og folk flest. Det er jo litt flaut hvis innvandrere skriver bedre norsk enn deg, eller hva?

Regel 1 (superenkel regel!): Husk at ordet «norsk» skrives med liten «n», bortsett fra hvis ordet er i begynnelsen av en setning. Skriver du på engelsk, derimot, er det korrekt med English, så kjør på.

Regel 2: Lær deg og og å, slik at du ikke virker uvitende. Det heter ikke «uten og kunne skrive norsk», men «uten Å kunne skrive norsk». «Å kunne» er i infinitivsform (som du lærte på barneskolen).

31.12 Haddy

«Hvorfor kan du ikke ta med deg familien å flytte tilbake til Afrika». Her er det lett å bli lurt. Det KAN se ut som om «flytte» er i infinitivsform. Men «ta med deg familien» og «flytte tilbake» er to forskjellige handlinger (selv om du kanskje mener at de fortrinnsvis bør skje samtidig), og de må derfor bindes sammen med en OG.

Regel 3: Lær deg komma. «Din frekke motbydelige halvape» – her mangler det komma mellom «frekke» og «motbydelige», som er to likestilte adjektiver (adjektiver lærte du for øvrig også om på barneskolen). Vurder også om det virkelig er nødvendig å bruke begge adjektivene, eller adjektiver i det hele tatt. Språket blir ofte sterkere med bruk av færre adjektiver.

Regel 4: Lær deg forskjellen på «de» og «dem».  «Selv når man er grei med de, stjeler de fra deg». Her skal det stå: «Selv om man er grei med dem …». Hvis du synes dette er vanskelig, så tenk på engelsk. Dem = them. De = they. Da virker du straks mer oppegående. Dette klarer du!

31.12 rumener

Regel 5 (dette krever litt jobb): Sjekk rettskrivingen før du publiserer kommentaren din. Det heter ikke «styggt», «pedofeli», «rettsak» eller «flagg stang». «Dette pakke» blir også feil når du mener «Dette pakket» i bestemt form. Kan du skrive i et kommentarfelt på nettet, klarer du også å søke deg frem til Bokmålsordboka. Du kan også skrive kommentaren din inn i Word først og slå på stavekontrollen.

01.01 gratis mat

Til slutt: Det er mulig at dette kan virke slitsomt hvis du slet med å lære norsk på skolen (slik jeg gjorde da jeg kom til Norge som 11-åring). Husk likevel at klart språk gir klar tanke OG du blir lettere forstått. Hva er virkelig viktig for deg å få frem? Hvilken verdi tilfører kommentaren din til debatten? Hvordan kan du bidra til en bedre verden?

Og deretter vurderer du om du vil publisere. Lykke til.

Tekstdoktor

85 Responses to “Språkkurs for nettroll – grunnleggende nivå”

 1. Klaus

  Bravo!

  Svar
 2. Andre

  Grunnleggende begrepsforståelse:
  Et troll på nettet skriver innlegg egnet til å provosere folk og fremkalle en hissig diskusjon. Et troll mener ikke nødvendigvis hva han skriver; trollets primære formål med innleggene er ikke å argumentere for en påstand, men å få folk til å hisse seg opp og «bite på kroken».

  Svar
  • Christine

   Ja, enig. Jeg fikk forslag som netthetsere, netthatere og rasshøl, men valgte å bruke «troll» for å ha en mer «spiselig» tittel. Brukes ellers på litt forskjellige måter: http://www.vl.no/nyhet/ber-flere-anmelde-hatytringer-1.666926#

   Svar
   • Christine

    Her er også et eksempel på bruk av «nettroll»: http://www.dagsavisen.no/oslo/nettroll-sprekker-i-sola-1.479835

    Svar
    • H

     Grunnen til at du finner eksempler på forskjellig bruk er fordi mediene i flere år har brukt ordet feil. Å være nettroll er hverken noe ondt eller har noe med hat å gjøre. Det kommer av ordet trolling (fisking, der man henger kroken ut av båten og «troller» dvs kjører bortover for å få fisken til å bite på»).

     Hvis man skal harselere med netthaterne (og språket de bruker) så bør man bruke korrekte termer selv. Dermed blir ikke innlegget morsomt når du selv viser i tittelen at du ikke vet hva nettrolling er.

     Svar
     • Christine

      Hei, og takk for kommentar. Jeg ser i ettertid at nettroll kunne vært mer presist. Samtidig hadde jeg ikke lyst til å bruke de andre forslagene jeg fikk: netthatere, netthetsere, rasister eller rasshøl – selv om alle kunne passet.
      Jeg kikket litt rundt og fant forskjellige eksempler på bruk av «nettroll», f.eks. http://www.dagsavisen.no/oslo/nettroll-sprekker-i-sola-1.479835
      Neste gang jeg skriver et slikt innlegg, kommer jeg nok til å velge et annet uttrykk.
      At du ellers ikke synes innlegget er morsomt, er jo helt greit. Folk ler av forskjellige ting.

     • S

      Gjelder ikke det andre veien og?
      «Grunnen til at … er fordi»

 3. Ingunn

  Har også blitt vanlig å blande «ett» inn overalt hvor det holder med «et»…. Før var det «én» folk glemte å bruke, men nå ser jeg mange velger «ett» der det skal stå «et».

  Svar
  • Christine

   Ja, enig. Egentlig burde det være lett å høre om det skal være ett eller et.

   Svar
   • Geir

    Nja, ikke enig i at det alltid er gitt av uttalen. «Et» er artikkel og brukes alltid i par med et substantiv, ellers er det tallordet ett. Dermed skal det bl.a. hete «ett eller annet» (selv om jeg har lest fagfolk si det motsatte). Syretesten for meg er om man på engelsk ville bruke «one», og det gjør man i mange tilfeller hvor «ett» på norsk ikke er (særlig) trykksterkt. Men at det gjøres mange feil, og begge veier, er vi enige om!

    Forøvrig synes jeg innlegget og tittelen er stor humor! Uten at jeg tror det treffer dem det burde treffe…

    Svar
    • Christine

     Hei, Geir!
     Artikkelen treffer antakelig IKKE dem det skal treffe, nei. Men jeg setter stor pris på at den treffer språkfolk som deg. 🙂 Jeg skulle gjerne holdt gratiskurs, men jeg tror ikke de riktige kommer, gitt.
     Det var én som foreslo at jeg kunne ha samme norskkurs for innvandrere og dem som sliter med rettskriving og grammatikk i sine mer eller mindre rasistiske uttalelser. DET hadde vært noe!

     Svar
 4. Leif

  Nyttige påminnelser, men savner påminnelse om det som irriterer mest – «anglifiseringen» av norske ord. På norsk (og skandinavisk) så setter man sammen to (og noen ganger tre) ord til ett, i motsetning til engelsk. F.eks. heter det ikke SALGS TILBUD som lyser mot en på mange kjøpesentre i dag. Det heter faktisk SALGSTILBUD i ett ord. Det heter OPPHØRSSALG, det heter LAVPRIS.. Og «i dag» skrives ikke i ett ord men i to. Som «I DAG» 🙂

  Svar
 5. øyvind

  Denne bloggposten illustrerer bare hvor arrogante folk har blitt. De klarer ikke lenger å besvare argumentene til de flinkeste trollene, men skal heller plukke på skrivefeilene. Fint om du følger opp med en bloggpost som handler om grunnleggende logikk og argumentasjonsteori. Det hjelper ikke å kunne all verdens rettskriving og grammatikk hvis man ikke er i stand til å følge banale resonnementer.

  Svar
  • Christine

   Jeg tror på å begynne med det enkleste man kan ta tak i, som rettskriving. Men jeg er helt enig med deg – det er ganske forunderlig (og til tider deprimerende) å se hvordan debatter sporer totalt av. Selv har jeg en 24 siders skjermdump fra en diskusjon på Facebook om ordet «neger». Du kan jo bare tenke deg …

   Svar
  • Andreas

   Som regel er det vel de med svakest grammatikk som har de svakeste argumentene. Ofte er det ikke ordentlige argumenter engang, bare gutturale oppgulp.

   Svar
   • Christine

    Nettopp! Å utvikle språket er å utvikle hjernen.

    Svar
    • øyvind

     Det finnes ingen bevis overhodet på at det er en korrelasjon mellom graden av rettskriving og logisk evne. Det finnes eksempelvis veldig mange som er sterke på matematikk som har dysleksi.

     Svar
     • Christine

      Hei, Øyvind!
      Jeg har undervist i språk på bachelor i Journalistikk i over ti år og hatt mange utmerkede studenter, også flere med dysleksi. Det er mange dyslektikere som er sterke på skriving (i tillegg til matte) – se bare på Erna Solberg.
      Det som er min erfaring, er at mange av studentene skriver ganske uklart og rotete i begynnelsen av studiet, men at de etter halvannet år med språkundervisning (inkludert masse rettskriving) har fått orden på ord, grammatikk, struktur og innhold.
      Her er en artikkel jeg synes er interessant: http://www.nytimes.com/roomfordebate/2012/08/13/is-our-children-learning-enough-grammar-to-get-hired/its-not-just-grammar-its-clear-thinking
      Sitat: «Even a poorly constructed tweet reflects a poorly constructed thought. Without command of grammar, one can’t even truly read, much less write.»
      Jeg liker også denne: https://jeffersonflanders.wordpress.com/2007/06/10/clear-thinking-clear-writing/
      Sitat: «One distinctive quality found in clear thinkers is their willingness to examine their own initial assumptions and biases. Clear thinkers recognize that their own background, education, and prejudices can lead to blind-spots, as can relying on conventional wisdom. They strive to overcome these barriers to well-founded reasoning by remaining alert to self-delusion and groupthink.»
      Rettskriving er bare et grunnleggende utgangspunkt. Et eller annet sted måtte jeg starte.
      Godt nytt år!

  • S

   Hva er det rasjonelle svaret på «Kan du ikke bare dra tilbake til Afrika?»?

   Svar
   • Christine

    I og med at Haddy N’jie er norsk og født i Oslo, blir setningen ulogisk uansett. Man kan ikke dra *tilbake* til et sted man ikke er fra.

    Svar
    • Frøydis Asmouki Walstad

     Burde egentlig alle forstå, men nettrollene blindes av hudfargen.. Interessant lesning bør være om hvor vi alle opprinnelig kommer fra. For å si det slik, det er ikke fra Norge.

     Svar
     • Christine

      Som Obama sa: «Vi er alle immigranter.» Ellers er det jo helt utrolig at en vakker, veltalende norsk kvinne får et slikt kommentar bare fordi hun har en litt mørkere hudfarge. Jeg tror at folk som skriver slikt ikke har det så greit med seg selv.

 6. Victoris

  Kjære Christine! Dette er det morsomste jeg har lest på enormt lenge! Her burde mange ha meldt seg på kurs. Måtte le høyt nå 😀

  Svar
 7. Ine

  Takk! Viktig budskap med mye humor, denne deles. Godt nyttår!

  Svar
 8. Ann-Kristin

  Hei…og takk. For en fantastisk start på det nye året, helt suverent. Språkkurs for nettroll….
  Noe for den sittende regjeringen? (Her ble jeg litt i tvil, skal regjering skrives med liten r?Er det et egennavn eller kan jeg la valget av stor eller liten bokstav avspeile mitt syn på viktigheten og kvaliteten på forannevnte?)
  Uansett, tusen takk for bloggposten…venter på neste crash-kurs…
  Mvh
  Ann-Kristin

  Svar
  • Jan Halvard

   Regjering med liten r, ja. Det kan også være både regjeringa (som jeg foretrekker) og regjeringen i bestemt form.

   Svar
 9. Christine

  Takk, så hyggelig!
  Du kommer alltid unna med liten «r» på regjeringen. Skriver du stor «R», er det for å få frem at du mener statsorganet. Se http://www.sprakradet.no/sprakhjelp/Skriveregler/Stor_eller_liten_forbokstav/#stat
  Si fra hvis du har forslag til neste krasjkurs!

  Svar
 10. Magne Gisvold

  Kjære tekstdoktor.

  Det er hyggelig at du og andre (meg inkludert) bryr seg om språket, og ikke minst tar seg bryet med å drive voksenopplæring.

  Dessverre så gjør du oss alle en bjørnetjeneste idet du – som media sånn generelt – tror at et nettroll er en som hetser eller sprer hat og generell negativitet på internett.

  Det er feil. Et nettroll er en som _morer seg_ med å skrive diverse ting _som spøk_ for å lure andre til å tro at de mener alvor, og slik for eksempel få masse folk til å reagere med sinne, avsky etc. – eller for å spore av en tråd.

  Et (veldig godt) eksempel:
  http://thoughtcatalog.com/harold-holger/2015/08/33-hilarious-comments-that-show-why-ken-m-is-the-best-troll-on-the-internet/

  Svar
 11. Guttorm Are Gjerløw

  eter og ha lest dete er iei klar får ett nyt år me sjikkane på nete

  Svar
 12. Christine

  Du virker da som en grei mann, så det tror jeg ikke noe på. 🙂
  Riktig godt nyttår!

  Svar
 13. Soleil

  Dette er det kuleste jeg har lest på lenge! Jeg takker så meget for årets første språkrelaterte latterbrøl! Når det gjelder særskriving er André Ulveseter en kar dere kan se nærmere på!

  Svar
  • Christine

   Tusen takk!
   Jeg er André-fan og har boken hans. Dessuten treffer jeg ham på Best i tekst, hvor vi begge skal holde foredrag. Fantastisk morsom fyr.
   Jeg kan tenke meg at du er ganske morsom også! 🙂
   Godt nytt år!

   Svar
  • runescape coin generator

   What are some fun video games I can play with my boyfriend?My boyfriend loves video games, but I don’t like it all that much. Sometimes when he plays, I would want to play too. I use to play a lot of the Harry Potter games and Super Mario Brothers. I don’t really enjoy Guitar Hero or Rock Band all that much. We started playing League of Legends, but I can’t seem to get into it. What are some fun video games that my boyfriend and I can play together?He has all the consoles: Xbox, PS3, Wii

   Svar
 14. Anonym

  Artig, men også litt irriterende. Troll er folk som med overlegg provoserer andre bare for å provosere, som regel fordi de synes det er gøy. I det øyeblikket du har synspunkter, meninger og idéer som du har et seriøst ønske om å formidle, er du ikke et troll. Troll har ikke som formål å vinne eller i det hele tatt bidra til en diskusjon, snarere å forstyrre den og hisse opp folk. Mye den samme mekanismen som ofte brukes i stunt-humor og skjult-kamera-programmer.

  Eksempel: Når trollgruppa GNAA (Gay Nigger Association of America) oppretta JewsDidWTC.com og virkelig ga vind i seila til en ny og ekstra idiotisk konspirasjonsteori, var det trolling. De trodde ikke på sine egne påstander, de bare syntes det var dritartig å se folk ta dem seriøst og reagere i fullt alvor (spesielt fornøyd var de når CNN gjorde en dønn seriøs reportasje om nettstedet… kildekritikk er tross alt for pyser). Når Mahmoud Ahmadinejad hevder at Holocaust er en myte, er det fordi han er et rasshøl og en idiot, ikke fordi han troller.

  Bra artikkel, skivebom på publikum. Trolling og ektefølte synspunkter er naturlige fiender. Troll tilpasser dessuten språk til publikum og anstrenger seg for å oppnå det språklige nivå som irriterer folk mest (for eksempel ved å bevisst legge inn skrivefeil i utvekslinger med pedantikere som meg selv). Denne artikkelen er mynta på rasshøl, ikke troll – med mindre forfatteren er klar over alt dette og bare troller oss…

  P.S.
  Dette er ikke forsvar av troll (eller rasshøl), ei heller kritikk av en artig artikkel. Bare synes det er greit å bruke begreper riktig, og putte folk i riktig bås – folk som provoserer i diskusjoner på pur faen er irriterende, men det er stor forskjell på de som oppfører seg vemmelig for å hisse opp folk og de som gjør det i fullt alvor.

  Troll er en kilde til irritasjon som alltid har vært tilstede på nettet, men som sjelden er et faktisk problem. Lavpanna rasister og lignende folk som er aktive i kommentarfelter er noe helt annet, både av natur og som problem. De er ikke ute etter å provosere for moro skyld (de er selv yndede mål for troll, siden de blir veldig sinte, veldig fort), men er snarere opptatt av å spre hat, intoleranse og frykt, noe de gjør med stort engasjement og i fullt alvor.

  Om en ikke ser alvoret av begrepsforvirring, bør en ta en titt på Trolljegeren og lignende programmer. Kombinasjonen av sterke, negative konotasjoner og en fullstendig mangel på en klar forståelse av begrepet fører fort til gapestokk-TV som er helt på kanten av hva som kan kalles etisk, fordi svindlere, gale rasister, mobbere og folk-som-sa-noe-teit-på-Facebook-en-gang alle skjæres over én kam og behandles likt.

  P.P.S.
  For ordens skyld: Jeg har ingen større personlig erfaring med noe av dette, utover å ha tilbragt alt for mye tid på nettet. Grunnen til at jeg skriver denne kommentaren er en uheldig kombinasjon av mangel på noe bedre å gjøre og mild irritasjon over den økende feilbruken av dette begrepet, intet mer. Jeg har ingen tilhørighet til hverken trollgrupper, politiske grupper eller annet som kunne vært relevant.

  Svar
  • Anonym

   …. og der får jeg for å være slapp. Leste ikke kommentarfeltet før jeg posta (det jeg skrev var en kopi, med noen endringer, av noe jeg skrev som respons til en som delte denne artikkelen på Facebook, bare posta det samme her).

   Beklager slurvet, og takk til Magne for å uttrykke det jeg ønsket, men bedre. 🙂

   Svar
   • Christine

    No stress! De færreste orker å lese alle kommentarene til et blogginnlegg. 😀

    Svar
  • Christine

   Hei, og tusen takk for gjennomtenkt kommentar! Jeg setter stor pris på at du tar deg bryet med å skrive til meg.
   Jeg er enig i dine kommentarer og lover å være mer presis neste gang. Jeg har dessverre ikke tid til å skrive mer, fordi jeg skal ut for å kjøpe bursdagspresang til svigermor. 🙂
   Ønsker deg en fortsatt god dag og et godt nytt år!

   Svar
   • Anonym

    Takk for svar, fortsatt god dag og godt år til deg også! 🙂

    Svar
 15. Even

  Alle disse med mye skrivefeil, er de dyslektikere, eller er de bare dumme? Jeg reagerer ofte på skrivefeil, uten at jeg skriver perfekt selv. Men å påpeke hver minste detalj ødelegger ofte en ellers god diskusjon. Jeg er over middels opptatt av elektronikk, og får helt spader når folk skriver kW når de egentlig burde skrive kWh. Eller når de skriver om at volten er for høy. Men de kan kanskje unnskyldes om de har fysikkens svar på dysleksi, om det finnes noe slikt. (Fysleksi?)
  Stavekontroll er et bra tips! Det bør være et minimum. Dessverre har Word vært belemret med en del feil opp gjennom tidene. Og orddeling/særskriving/sammenskriving vil Word uansett slite med. Og langt fra alle har Word.
  «Ananas ringer» er vel egentlig en sammenskrivingsfeil? Ordene skal jo skrives sammen til «ananasringer». Å gjøre dette feil blir da en sammenskrivingsfeil. «Ihvertfall» er en særskrivingsfeil, fordi det er feil i henhold til særskrivingsregelen. Eller tar jeg feil her? Er det motsatt? I så fall vil jeg påberope meg logikkens svar på dysleksi. Jeg er ikke dum, men jeg lider av svak evne til logisk tenking 😉

  PS: Fin kommentar!

  Svar
  • Christine

   Takk for kommentar.
   Fysleksi var et godt ord! Det må du spare på! Selv har jeg ekstremt dårlig forståelse for tall, sikkert på grensen til dyskalkuli. 7 + 3 kan godt bli 11 i hodet mitt.
   Ellers er «ananas ringer» et særskrivingsfeil, ja. Det ser ut som om du kanskje tenker motsatt, antakelig fordi du er en kreativ sjel. Det er jo like logisk å forklare det på din måte.
   Ellers mener jeg faktisk at folk skal skrive selv om de ikke skriver perfekt. Mitt poeng er at det uansett er lurt å tenke seg om og ta en ekstra sjekk for man publiserer. Kanskje t.o.m. sove på det, eller i hvert fall ta en pause. Det koster lite å slå opp i Bokmålsordboka, for eksempel.
   Han som skrev meldingen til Haddy står for det han skriver, så der er det ikke håp (foreløpig) uansett.
   Godt nyttår og nytt år til deg! 🙂

   Svar
 16. Torgeir

  hehehe. Lo godt. Artig med litt syrlighet og humor.

  Svar
  • Christine

   Takk, Torgeir! Livet er for kort til å ha det kjedelig! 🙂

   Svar
 17. Rune Espeland

  Her var mye over høvling å mange festlige spydig heter. Fest lig lesening.

  Svar
 18. Bjørn

  Dette var usedvanlig klar tekst og tale! Dessverre går den hus forbi hos de fleste som trenger dette. Men vi kan ikke gi oss, de har plaget oss mer enn lenge nok med alt sitt vrøvl. Så – takk for initiativet! Du får en blomst av meg.

  Svar
  • Christine

   Tusen takk for dagens hyggeligste melding. Du har helt sikkert rett i at innlegget ikke treffer dem det burde treffe, men jeg ser på teksten som et lite bidrag til allmenn glede for dem som er glad i språk og mindre glad i utgytelser i kommentarfeltene.

   Svar
 19. Erik

  Jeg forsøkte for mange år siden å korrigere det en en bekjent hadde skrevet på en nettside. Da fikk jeg tilbake : Jasså har du blir lærer eller ? Så det er ikke like lett. Manglende bruk av punktum er nesten verre å lese..

  Svar
  • Christine

   Hei!
   Det synes jeg faktisk var en smålig kommentar, når din intensjon kun var å hjelpe til. Selv sender jeg svært mange meldinger til alt fra toppbloggere til journalister til politikere, og jeg får aldri annet enn hyggelige tilbakemeldinger. Jeg synes du bare skal kjøre på! 🙂
   Godt nytt år!

   Svar
   • mobage coins free

    Geertrude, thank you! That’s so lovely to hear. Am v glad you enjoyed it! Rach, thank you! Should I do a Diet Coke magnate for you? Joanne, thank you! Friends to lovers is one of my v favorite themes. Can’t wait for an excuse to write another!

    Svar
   • http://www./

    Hei hei!Jeg rakk ikke Ã¥ lage innlegget etter jeg la inn bilde…men legger ut et innlegg i løpet av kvelden, er det ok?MÃ… bare ha med finalen i korslaget først hi hi:))Klem fra meg

    Svar
   • Raleigh, NC car isurnce

    Carolyn – Love the tall grass shots. I met him and he is a pistol. Beautiful photos and beautiful day. You surely did luck out with the weather.

    Svar
 20. Jan Harald

  Siden du kom til Norge og lærte norsk som 11åring, så har har du hatt så pass lang tid her at du burde ha lært deg at det er noe som heter lese og skrivevansker også. Men det antyder vel at du burde kunne mer enn å lære deg et språk.

  Svar
  • Martin

   For ordens skyld: Jeg har ingen større personlig erfaring med noe av dette, utover å ha tilbragt alt for mye tid på nettet. Grunnen til at jeg skriver denne kommentaren er en uheldig kombinasjon av mangel på noe bedre å gjøre og mild irritasjon over den økende feilbruken av dette begrepet, intet mer. Jeg har ingen tilhørighet til hverken trollgrupper, politiske grupper eller annet som kunne vært relevant..

   Svar
 21. Christine

  Hei, Jan Harald!
  Jeg har undervist i språk på bachelor i Journalistikk i over ti år og hatt mange utmerkede studenter, også flere med dysleksi. Det er mange dyslektikere som er sterke på skriving – se bare på Erna Solberg.
  Det som er min erfaring, er at mange av studentene skriver ganske uklart og rotete i begynnelsen av studiet, men at de etter halvannet år med språkundervisning (inkludert masse rettskriving) har fått orden på ord, grammatikk, struktur og innhold.
  Rettskriving er bare et grunnleggende utgangspunkt. Et eller annet sted måtte jeg starte. Jeg synes uansett om noen skulle ha lese- og skrivevansker eller ikke, er det ikke nødvendig å kalle andre mennesker for halvaper.
  Godt nytt år!

  Svar
 22. Tor Arne Skålvik

  Jeg er også en som iblant morer meg over skrivefeil. Også fra de som faktisk er dyslektikere. Men da jeg ikke vet hvem som er det, unnlater jeg oftest å kommentere det, så lenge jeg tror jeg forsto meningen med teksten. Derimot reagerer jeg langt mer på bruken av uttrykket «nettroll», som i mange tilfeller tillegges alt sterkt språkbruk og «meningsmotstand».

  De jeg ser som det «snilleste nettrollene» er de som stadig påpeker skrivefeil. Hakket verre er de som også gjør det med klar spydighet og nedrig omtale av «den skrivefeilende». Du nevner selv Erna Solberg. Også hun har fått sin dose «ordfeilsgramatikkpåpekinger», med og uten spydige tilleggskommentarer. Derfor bruker hun iblant (unødig?) tid på selvkontroll, og bistand fra andre til korrekturen. «Alle» forventer jo at en sta(t)sminister skriver feilfritt. Noen reagerer jo på samme måte overfor formuleringer som ikke er helt «perfekte». Et eksempel kan være ditt eget «punkt 1» i kurset her. «Skriver du på engelsk, derimot, er det korrekt med English» (Superenkel regel). Her skulle det vel egentlig stå: «Skriver du på engelsk, derimot, er det korrekt med Norwegian»? 😉

  Selv sliter jeg med å måtte korrigere fortløpende feil mens jeg skriver, og overser enkelte av dem, i nesten hver eneste setning, etter å ha gjennomgått 9 måneder med cellegift. Bivirkninger er også konsentrasjonsvansker og plutselig tretthet (mye likt ME-diagnoser). Verre blir det om jeg også lar med irritere eller hisse opp av innlegg og kommentarer i ymse media. Aller verst blir det når noen klarer å snu mine egne bidrag på hodet. Til det siste har jeg iblant god hjelp fra endel vennlige nettroll (fordi jeg egentlig anser dem som venner i hverdagen). Spesielt gjelder dette en som er «bladfyk». Mange år som journalist, men «politisk ekstrem» og uten evne til å diskutere motforestillinger. I stedet krever han absurde «dokumentasjoner», eller svarer med de mest gemene utblåsinger om personers karakter og mentale kapasiteter. Et eksempel fra ham morer jeg meg faktisk med fortsatt. Jeg hadde gitt uttrykk for noen tanker om hva jeg så for meg i framtida «hvisom dersom», og fikk da prompte beskjed om å legge fram «bevis». Enkelte nettroll (ofte med manglende egeninnsikt og sakskunnskap) mener visst at andre skal være synske, eller beherske teleportering.

  Allikevel, tross det humoristiske tilsnittet, så er temaet i framstillingen din nedlatende og ekskluderende overfor en stor del av befolkningen. De fleste som sliter med grammatikk og framstillingsevne har heller ikke tid og resurser til å benytte seg av muligheter og tilbud som du viser til i dine egen kommentarer her. I tillegg ble altså overskriften skivebom i forhold til teksten.

  Prøv igjen!

  Svar
 23. Christine

  Hei, og takk for kommentar!
  Jeg tar sjansen på at noen finner innlegget mitt som nedlatende. Hovedpoenget er at klart språk gir klar tanke, og hvis man tenker seg om, vil man kanskje moderere seg litt også. Når noen skriver «motbydelig halvape» om et medmenneske, synes jeg det er helt greit å peke på det.
  Hvis noen har vanlige tastefeil, derimot, og jeg ønsker å si fra om det, så sender jeg direktemelding fremfor å drite noen ut offentlig (slik noen gjør med Erna). Selv skriver jeg en hel haug med feil. Det meste får jeg rettet opp før publisering, men ikke alt. Da er det jeg som får gjennomgå, spesielt fordi firmanavnet mitt er «Tekstdoktor». Sånn er livet.

  Svar
  • staples printing discounts

   101I’ve in recent times on track a blog, and the information you propose by this website has helped me a lot. Show gratitude you for all of your calculate & work.

   Svar
 24. Janet Ohemeng

  Endelig! Mange som trenger dette, skal love deg at jeg deler! Takk 😀

  Svar
 25. Lisa

  Fantastisk godt skrevet, CC! Er det i orden om jeg deler det på bloggen min også? Dette bør absolutt flere få lest 🙂

  Svar
 26. MediaPuls episode 63: #Appfail og gratis medieplattform? – Medier24.com

  […] Språkkurs for nettroll – grunnleggende nivå (Tekstdoktor) […]

  Svar
 27. Kjersti Bratterud

  Delte denne på min Twitter i dag. Sent, men teksten er like aktuell, fengende og morsom i dag som i desember 2015. Bravo!

  Svar
  • http://www./

   Hello dear Yitka.We greatly appreciate your comment. You are right, I believe we are one of the hardest working groups out there. Therefore, will remain forever humble. We love each other and the music that we create. I hope that we can carry that feeling to our audience.Best to you too.Forever yours, Naria.

   Svar
  • fifa 14 hack coins generator

   I just wanted to type a comment in order to say thanks to you for these awesome pointers you are writing at this website. My extended internet research has at the end of the day been honored with reputable details to talk about with my company. I ‘d express that many of us website visitors actually are very lucky to be in a great community with so many awesome people with great methods. I feel somewhat lucky to have seen your web pages and look forward to so many more fabulous times reading here. Thank you once more for everything.

   Svar
  • http://www.igeneratecoins.win/

   Usually “Cannot modify header information – headers already sent” is displayed when information/code is sent out before reaching the PHP Header/Location redirect. Even an errant space outputted before the redirect can cause this.To keep things simple, try to have a redirect checker first thing in source before any code is outputted (especially before any line breaks and spaces start to appear).

   Svar
 28. Therese

  Åhh, jeg hater nett-troll!

  Svar
 29. Martin

  Alle disse med mye skrivefeil, er de dyslektikere, eller er de bare dumme? Jeg reagerer ofte på skrivefeil, uten at jeg skriver perfekt selv. Men å påpeke hver minste detalj ødelegger ofte en ellers god diskusjon..

  Svar
 30. Magnus Gjardar Eidsmo

  Denne dukket opp igjen, og det var og er godt skrevet.
  Tidlig skriver du: «For å nå frem med dine synspunkter i sosiale medier og i kommentarfeltene, er det lurt å kunne uttrykke deg på god norsk.»
  Skal det ikke her være godt norsk? Eller er det jeg som har misforstått…?

  Svar
  • Christine

   Hei!

   Det var en stor diskusjon, fordi jeg publiserte først med «godt norsk». Godt norsk regnes som et uttrykk, mens man jo sier «norsken» og ikke «norsket». Men jeg er fortsatt i tvil om hva som EGENTLIG er mest riktig. Jeg tror at begge deler går an. Og kanskje jeg endrer tilbake til «godt». 🙂

   Svar

Skriv et svar