Kom’a, komma!

Det kan være vanskelig å bruke komma riktig. Her en en liten beskrivelse som kan hjelpe deg et stykke på vei.

For å forklare de viktigste kommareglene, er jeg nødt til å forklare et par begreper først.

 1. Helsetning. En setning som kan stå alene. «Han er kjekk.»
 2. Leddsetning: En setning som ikke kan stå alene, og har et verb i seg: «Da jeg kom hjem…» Jeg liker å tenke på leddsetninger som bendelormer. De har mange ledd og må ha en «vert» for å overleve. På samme måte må en leddsetning ha en helsetning for å ha livets rett. (Bare søk på bendelormer på Google, så ser du hva jeg mener. Kanskje det er bedre å bruke fantasien her, forresten.)

Vi begynner med de aller letteste reglene:

 • Alltid komma mellom to helsetninger som er bundet sammen med og, eller, men, for. «Han er kjekk, og hun er søt.»  (Her er det to helsetninger: 1. Han er kjekk. 2. Hun er søt.)
 • Alltid komma foran «men«. («Du kan glemme mye, men akkurat denne regelen er lett å huske.»)
 • Komma i oppramsinger. «Ole, Dole og Doffen.» Det noen gjør feil her, er å sette inn komma etter «Dole». Det gjør man kun på engelsk, såkalt «serial commas». Her er litt om kommaregler i engelsk.
 • Komma etter svarord, utropsord og tiltaleord.
  «Ja, jeg er en bendelorm!» («Ja» er et svarord.)
  «Hurra, jeg er kvitt bendelormen!» («Hurra» er et utropsord.)
  «Harald, fant du ikke bendelormen din?» («Harald» er tiltaleord.)Forbausende mange glemmer denne regelen. Her er det bare å lese høyt eller inni deg. Setningen blir veldig monoton (tenk robot), hvis ikke vi får en naturlig pustepause etter ord som Ja, Hurra og Harald.

Trenger du en pause før vi går videre? Sjekk ut random things that sound like Chewbacca

Så går vi over til regler som noen synes er vanskeligere:

 • Komma foran og etter forklarende tillegg. «Oslo, hovedstaden i Norge, ligger i nærheten av marka.»
 • En regel er ganske lik forrige: Komma foran og bak innskutte tilføyelser – altså tekst som ikke er viktig for setningen som helhet. «Gutten, som var kjekk, så på meg.» Her er det litt «nice to know» inni setningen, men det er ikke avgjørende for setningens betydning at gutten er kjekk. Det kunne også stått: «Gutten så på meg.»
 • Men hva med denne setningen, da? «Gutten som var kjekk, så på henne.» Ser du forskjell på denne setningen og setningen i forrige regel? Her det viktig informasjon! Gutten som var kjekk (altså ikke de andre stygge guttene) så på henne. Regelen heter «komma etter nødvendig innskutt leddsetning».
 • Komma mellom sideordnede (likestilte) adjektiver. «Hun hadde et lite, pent hode.» Her kan du like gjerne si: «Hun hadde et lite og pent hode.» Dersom det første adjektivet modifiserer det andre adjektivet, altså forteller noe om det andre adjektivet, skal det ikke være komma. Hører du forskjell her? «Hun hadde et lite pent hode.»

Dette får holde, tror jeg. Nei, jeg MÅ ha med denne regelen til slutt:

 • Komma når leddsetning kommer foran hovedsetning. «Når jeg er ferdig med å skrive blogginnlegg, skal jeg lage kakao. Leddsetning: «Når jeg er ferdig med å skrive blogginnlegg …». Helsetning: «Jeg skal lage kakao.» (Det er bare å bytte om «jeg» og «skal», så ser du at setningen står for seg selv.)

Til slutt: Ikke få hetta hvis du synes komma er vanskelig. Les høyt. Hør etter hvor det er naturlig å ta en liten pustepause. Viktigst av alt: SKRIV! Det er gøy!

Klem fra en tekstdoktor nær deg :-)

8 Responses to “Kom’a, komma!”

 1. Erlend Førsund

  Takk, Christine! 🙂 Jeg elsker blogginnlegg om kommaregler.

  Svar
 2. Christine

  Takk for takk! Kanskje jeg slår til med semikolon neste gang. 😉

  Svar
 3. Nina Skarbø

  Christine, jeg heier på et innlegg om semikolon! 🙂

  Svar
 4. Christine

  Semikolon er et stilig tegn som dessverre brukes lite på norsk. Jeg tar det med meg. Takk for innspill, Nina!
  PS: Neste åpne Skriv så det selger-kurs kurs med Confex er 31.3.

  Svar
 5. Dag

  Ja, har inntrykk av at semikolon ikke er veldig utbredt på norsk. Greit å få friska litt opp i kommareglene, her…takk. 🙂

  Svar
 6. Sanda

  Takk for fin blogg. Ikke lett med alle disse reglene for en som kommer fra utlandet. Når jeg sammenligner norske regler med kroatiske, er det en del som er annerledes, og automatisk «ulogiske» for meg. Derfor er det kjempe fint med din blogg. Takk for det.

  Svar
  • Christine

   Tusen takk for hyggelige kommentar! Jeg blir ekstra glad hvis jeg kan være til hjelp. Send meg gjerne en e-post hvis du har spørsmål. Du finner adressen på Kontakt-siden.
   Klem fra Christine 🙂

   Svar

Skriv et svar