summer-europe-sculpture-art-troll-norwegian-919611-pxhere.com
Picture of Christine Calvert

Christine Calvert

Språkkurs for nettroll – grunnleggende nivå

For å nå frem med dine synspunkter i sosiale medier og i kommentarfeltene, er det lurt å kunne uttrykke deg på godt norsk. Dette kurset tar for seg en del enkle regler slik at dine synspunkter kommer tydelig frem for politikere og folk flest. Det er jo litt flaut hvis innvandrere skriver bedre norsk enn deg, eller hva?

Regel 1 (superenkel regel!): Husk at ordet «norsk» skrives med liten «n», bortsett fra hvis ordet er i begynnelsen av en setning. Skriver du på engelsk, derimot, er det korrekt med English, så kjør på.

Regel 2: Lær deg og og å, slik at du ikke virker uvitende. Det heter ikke «uten og kunne skrive norsk», men «uten Å kunne skrive norsk». «Å kunne» er i infinitivsform (som du lærte på barneskolen).

«Hvorfor kan du ikke ta med deg familien å flytte tilbake til Afrika». Her er det lett å bli lurt. Det KAN se ut som om «flytte» er i infinitivsform. Men «ta med deg familien» og «flytte tilbake» er to forskjellige handlinger (selv om du kanskje mener at de fortrinnsvis bør skje samtidig), og de må derfor bindes sammen med en OG.

Regel 3: Lær deg komma. «Din frekke motbydelige halvape» – her mangler det komma mellom «frekke» og «motbydelige», som er to likestilte adjektiver (adjektiver lærte du for øvrig også om på barneskolen). Vurder om det virkelig er nødvendig å bruke begge adjektivene, eller adjektiver i det hele tatt. Språket blir ofte sterkere med bruk av færre adjektiver.

Regel 4: Lær deg forskjellen på «de» og «dem».  «Selv når man er grei med de, stjeler de fra deg». Her skal det stå: «Selv om man er grei med dem …». Hvis du synes dette er vanskelig, så tenk på engelsk. Dem = them. De = they. Da virker du straks mer oppegående. Dette klarer du!

Regel 5 (dette krever litt jobb): Sjekk rettskrivingen før du publiserer kommentaren din. Det heter ikke «styggt», «pedofeli», «rettsak» eller «flagg stang». «Dette pakke» blir også feil når du mener «Dette pakket» i bestemt form. Kan du skrive i et kommentarfelt på nettet, klarer du også å søke deg frem til Bokmålsordboka. Du kan også skrive kommentaren din inn i Word først og slå på stavekontrollen.

Til slutt: Det er mulig at dette kan virke slitsomt hvis du slet med å lære norsk på skolen (slik jeg gjorde da jeg kom til Norge som 11-åring). Husk likevel at klart språk gir klar tanke OG du blir lettere forstått. Hva er virkelig viktig for deg å få frem? Hvilken verdi tilfører kommentaren din til debatten? Hvordan kan du bidra til en bedre verden?

Og deretter vurderer du om du vil publisere. Lykke til.

Tekstdoktor

PS: Trenger du skrivekurs på et litt annet nivå enn dette? Kikk på denne siden, eller kontakt meg.